V prvním pololetí roku 2021 se ojetina průměrně prodávala za 245 000 korun a podobný trend bude pravděpodobně provázet i druhou polovinu letošního roku.

"Pravděpodobnost, že by ceny šly dolů, je prakticky nulová, neboť bazary začaly více platit i při výkupu."
Cebia.

Zdražily prakticky všechny automobily na trhu od těch nejmenších až po luxusní. Autobazary navíc bojují s tím, že nemají co prodávat. Šíře nabídky ojetých aut v Česku je výrazně nižší než před rokem. Potvrzují to i čísla. Dovoz ojetých aut je oproti předkrizovému roku 2019 sice o šest procent nižší, ale podíl dovezených aut v inzerci vzrostl. Na domácím trhu už není z čeho brát a tak aut s českým původem je méně než polovina. Auta z dovozu jsou přitom stále častěji riskantní volbou. Cebia upozorňuje na svůj průzkum ze začátku letošního roku, při němž na vzorku 47 000 náhodně vybraných inzerovaných ojetin narazila na dvacet procent vozů s jinou než uváděnou zemí původu.

Zdražují i nová auta.

Vyšší ceny se netýkají jen ojetin. Stále častěji potichu a klidně i několikrát ročně zdražují i velké automobilky. Nepříjemnou pravdu pocítili i zájemci o výrobky mladoboleslavské Škodovky. Značka plošně zdražila většinu modelů. Někde není nárůst ceny tak dramatický, jinde už jej kupci pocítí. Největšího rozdíl je u Octavie, která v závislosti na motorizaci a výbavě podražila o jeden až čtyřiadvacet tisíc korun. Ceník elektrického SUV Enyaq se vyšrouboval o sedmnáct tisíc korun výše a zdražování neuniklo ani omlazenému Kodiaqu. Základní výbava už se přehoupne přes 815.000 Kč.

Vše navíc komplikují prodlužující se lhůty. Na nový automobil můžete čekat až rok a stále to nemusí být definitivní termín dodání. Automobilky totiž bojují s nedostatkem čipů a narovnání jejich dodávek do normálního stavu je v nedohlednu. Prodejci sami tvrdí, že co zakázka, to komplikace a pozdní dodání.

Řešením může být flexibilní pronájem. Auta z Driveta jsou skladem a zákazník si je přebírá průměrně do 9 dnů. Nejzazší termín dodání vozu je 14 dnů. V nabídce je ale řada vozů, které můžete přebírat už do 3 dnů! Navíc odpadají cesty do dealerství, protože vše vyřídíte on-line z pohodlí domova a na přání auto dovezeme až na Vaší adresu.

Vybrat auto na flexibilní operativní leasing