Udržitelné materiály se v automobilovém průmyslu objevují čím dál víc. Zatím bylo jejich užití nejčastější v elektromobilech. Vzpomeňme například na BMW i3, které v interiéru ve velkém využívá recyklované plasty a obnovitelné materiály. Použití nových materiálů místo tradičních plastů nyní představila i Škoda Auto.

Inženýři používají otevřený prototyp Octavie k tomu, aby ukázali, co všechno je dnes možné v interiérech použít. Zároveň prověřují, zda jsou nové látky příjemné na dotyk a mají dobrý tvar.

"Sázíme důsledně i na výzkum a používání ekologicky získávaných materiálů. Například prověřujeme, jak bude v budoucnu možné využívat materiály, jakými jsou třeba kokosová vlákna nebo rýžové slupky,”
Johannes Neft, člen představenstva za oblast technického vývoje.

Obložení dveří a sloupků je vyrobeno z tkaniny na bázi traviny ozdobnice, na dveřních panelech a přístrojové desce se používají dokonce plátky cukrové řepy. Právě řepa se podle zástupců automobilky jeví jako mimořádně vhodný materiál. Jejich pomocí například autoři tvoří v interiéru charakteristický design.