Dle statistiky ministerstva dopravy nedodržuje na dálnicích třetina řidičů bezpečný odstup. Mimo dálnice jde pak až o 70 procent řidičů. Za bezpečnou vzdálenost jsou považovány dvě sekundy za jiným vozidlem. Proto se na vozovce v obou pruzích namalovaly šipky a u krajnice se instalovaly cedule.

Co šipka, to jedna sekunda.

Vzdálenost mezi šipkami je 35 metrů a odpovídá jedné sekundě. Každý řidič by tedy měl mít před sebou dvě šipky. Při rychlosti 130 km/h si udrží vzdálenost minimálně 70 metrů, což mu zajistí, že má dvě vteřiny na včasné zareagování při změně chování vozidla před sebou. Jedná se o preventivní a osvětové opatření. Motoristé totiž často neví, jak bezpečnou vzdálenost určit. Ministerstvo dopravy chce proto nejprve edukovat. I proto se v návrhu novely zákona o silničním provozu sankcionování nedodržené vzdálenosti zatím neobjevuje.

Kde šipky najdete?

Na dálnici D1 se nové značení nachází na 156,5 kilometru v úseku u Velké Bíteše, na dálnici D5 na 26,5 kilometru v úseku u Zdic a na dálnici D48 na 58 kilometru v úseku u Nošovic. Lokality vybíral Besip ve spolupráci s ŘSD a Policií ČR a hledaly přehledné, ale dopravně exponované úseky. V následujících měsících by se měla přidat další místa, především D11 u Vyškova a na D2 směrem na Bratislavu, kde je vysoká dopravní zátěž.