Nedostatek čipů komplikuje i výrobu spotřební elektroniky nebo počítačů a začíná finální produkty prodražovat. Některé automobilky musely začít omezovat výrobu, což způsobuje další finanční ztráty. Situaci zhoršily v únoru i sněhové bouře v Texasu, kde tamní velcí výrobci čipů museli zastavit nebo omezit produkci. Omezování výroby a tím prodlužování už tak dlouhé dodací lhůty nových automobilů odhaduje i Škoda Auto.

Stav by se mohl zlepšit až na přelomu letošního a příštího roku. Automobilky ale brzo můžou bojovat s dalším problémem. Podle agentury Bloomberg Hrozí nedostatek kaučuku, hlavní suroviny pro výrobu pneumatik.

Celosvětová pandemie Covid 19 totiž zdecimovala plantáže pro produkci přírodního kaučuku ve Vietnamu a Thajsku, navíc tamní farmáři začali i bez toho redukovat produkci. Poptávka se prudce zvedla, ale navýšit produkci přírodního kaučuku není snadné, protože kaučukový strom potřebuje zhruba sedm let, aby dospěl a mohl jej produkovat. Veškeré volné světové zásoby kaučuku navíc rychle skoupili zákazníci z USA a zejména Číny. Výroba aut v Česku zatím kvůli pneumatikám ohrožená není, ale určitý dopad na spotřebitele úplně vyloučení není.