Více než polovina řidičů navigaci vůbec nepoužívá a ani nepoužila, případně ji zkusili používat několik dnů a pak se zase vrátili ke svému mobilnímu telefonu. Nejvíce vadí zdlouhavé zadávaní nové destinace v několika krocích. Mnohé novější navigace navíc v zájmu bezpečnosti neumožňují zadávat destinaci za jízdy, takže kvůli tomu musí řidič zastavit. Automobilky proto nabádají k používání hlasového ovládání, ale ani to nefunguje podle majitelů dobře.

Hledání toho nejlepšího navigačního pomocníka je velké témata. Mobily sice stále vítězí, ale vestavěné systémy se zlepšují rychleji než by se mohlo zdát. Čím je auto novější, tím je u něj větší šance, že vám jeho navigace poskytne vestavěné on-line připojení. Velký pokrok, který ukrojil mobilním telefonům z jejich náskoku. Auta už umí nasávat data o dopravě, nehodách či uzavírkách. Dokážou i pracovat s predikcí. Vzhledem k nasbíraným datům technologie vyhodnotí, jak na tom byla doprava v dané lokalitě v rámci minulých dnů, a to promítne při plánování vaší trasy. Pravda tohle umí i mobilní aplikace.

Co ale navigace v externím zařízení zatím zcela nedokáže, je zrcadlení trasy přímo do digitálního přístrojového štítu případně na head-up displej. Prozatím je tato výsada určena jen palubním navigacím, ale má potenciál se stále rozšiřovat, a to i k neprémiovým značkám. Dnešní palubní navigace už umí i spolupracovat s adaptivním tempomatem takovým způsobem, že rozpoznají třeba blížící se kruhový objezd či dálniční sjezd, na základě čehož se adekvátně sníží rychlost vozu. To dokáže například Travel Assist koncernu Volkswagen, kterým disponuje například populární Passat.

Volkswagen Passat na flexibilní operativní leasing

Zásadní výbavový prvek posledních let je propojení mobilního telefonu s infotainmentem automobilu. Současným standardem jsou aplikace Apple CarPlay a Android Auto. Propojení u starších vozů bývá nejčastější přes kabel. V modelech s datem výroby 2021 a 2022 už je ale častější propojení bezdrátové. Jaké aplikace tedy pro navádění používat?

Google Maps

Jedná se o jednu z vůbec celosvětově nejpoužívanějších služeb a nutno říct, že to má své jasné důvody. Pravděpodobně v současnou chvíli neexistuje lepší každodenní navigace, která vás dostane z bodu A do bodu B nejpohodlněji a s tím, že si můžete zároveň vybrat druh dopravy. Auto, chůze nebo městská doprava? Nic není problém. Mezi největší výhody patří zejména neustálé přepočítávání trasy a snaha o co nejplynulejší průjezd. Díky neskutečnému množství dat od firmy Google si dokáže aplikace najít informace o tamní dopravě či omezeních.

Waze

Aplikace Waze má s navigací Google Maps má mnoho společného. Už jen proto, že kalifornská společnost zakoupila Waze v roce 2013 a od té doby jde jejich vývoj ruku v ruce. Narozdíl od Maps se ovšem tato navigační aplikace zaměřuje výhradně na cestování autem a zároveň působí uživatelsky o něco více příjemněji. Snaží se hlavně ušetřit co nejvíce času a peněz, protože ukazují například policejní hlídky, radary či jiné problémy na silnici.

Mapy.cz

Mapová a navigační aplikace Mapy.cz prochází neustálým vývojem a postupným vylepšováním. Nejnovější přidanou funkcionalitou je volitelný 3D pohled na navigační trasu, který přinese uživatelům lepší přehled. 3D pohled je podporován v dopravní navigaci napříč všemi mapovými vrstvami, a to jak v online, tak i v offline režimu. Funkce je dostupná i v rámci automobilového systému Apple CarPlay Mapy.cz také těží ze svých „neautomobilových“ podkladů, takže dokážou najít i body zájmu v okolí tras – například benzinové stanice, restaurace nebo hotely. Dozvíte se v nich ceny benzinu na konkrétních čerpacích stanicích, pohodlně zjistíte dostupnost a ceny parkování v okolí, snadno najdete dobíjecí stanice pro elektromobily.