Připravili jsme seriál o nejrůznějších nosičích kol a pokusíme se Vám popsat všechny plusy a minusy jednotlivých řešení. Pro začátek si jako podklad můžeme vzít autoklub TCS, který před sezónou otestoval celkem 12 nosičů na kola. Doporučení je jednoznačné: vyhněte se těm, které se upevňují na páté dveře. Podle autoklubu se vyplatí pořídit dražší model, který se montuje na tažné zařízení.

Nosiče na tažné

Systém přepravy jízdních kol pomocí nosiče na tažné zařízení vyniká snadnou montáží i demontáží kol a to při zachování přístupu do zavazadlového prostoru. To je zásadní výhoda narozdíl od nosičů kol na zadní dveře. Samotná instalace nosičů kol na tažné zařízení je poměrně jednoduchá. Nosiče se přichytí na kouli pomocí páky, nebo šroubů. Nosiče na tažná zařízení uvezou až čtyři bicykly a lze s nimi parkovat i v garáži. Pokud to nestačí u některých modelů je možné dokoupit adaptér na další dvě kola. V případě, že dokoupení adaptéru plánujete, nejdříve se při výběru nosiče ujistěte, že možnost rozšíření doopravdy podporuje. Dražší modely lze také zcela složit pro snadnější skladování a přepravu. Vyšší cenová kategorie nosičů kol disponuje dvojitým systémem zajištění proti krádeži. Samotný nosič můžete uzamknout k tažnému zařízení a zároveň jednotlivá kola k nosiči.

Co všechno je potřeba mít?

Tažné zařízení
Pro instalaci nosiče kol nutné tažné zařízení. Pokud ho na autě nemáte, zvažte, zda se vyplatí namontovat nové tažné zařízení, či spíše vybrat jiný ze systémů upevnění kol.

Elektřina
Součástí nosiče na tažné zařízení je elektropřípojka, kterou je potřeba připojit ke zdroji napájení. Elektropřípojky bývají dvojího typu – 7 a 13pinové. Odlišností je více, v praxi se ale většinou setkáte s absencí couvacího světla v případě 7pinových koncovek.

Třetí SPZ
Dle zákona musí být registrační značka za všech okolností čitelná a viditelná, ale nainstalovaný nosič ji zakrývá. Jediný způsob jak se vyhnout pokutě, je požádat o vydání třetí RZ. Nosiče jsou vybaveny tabulkou pro třetí značku i funkčními brzdovými světly. Pokud si pořídíte třetí RZ, nebudete muset přehazovat značku ze zadní části auta na nosič. Vystavení třetí registrační značky stojí zhruba 600 Kč plus administrativní poplatek.

Výhody:

  • Poměrně snadná montáž.
  • Bez problému otevřete kufr.
  • Dražší modely lze složit pro lepší skladování.
  • Lze s nimi parkovat v garáži.
  • Pojme až 4 kola.

Nevýhody:

  • Kola se však na nosičích na tažném zařízení špiní více než na střeše.
  • Ztížený výhled ze zadního okna.
  • Finančně nejnáročnější řešení.

Co doporučují odborníci?

Výsledkům spotřebitelských testů dlouhodobě kralují výrobky firmy Thule. Před nákupem jakéhokoliv výrobku je ale vždy nutné ověřit, jestli ho budete vůbec schopni na vůz připevnit. Většina výrobců má k dispozici seznam vozidel, na něž se jejich produkt dá nainstalovat. Nosiče na kola kupujte ve specializovaných obchodech s autopříslušenstvím, kde i poradí, zda výrobek přesně sedí k danému vozu. Nezapomeňte na důležité zásady přepravy kol pomocí nosiče.

  • Náklad nesmí přesahovat vnější obvod vozu o více než 40 centimetrů. Zadní světla musí být viditelná.
  • Jízdní kola během převozu nezakrývejte plachtou. Enormně byste zvýšili aerodynamický odpor nosiče i celého vozu.
  • Z kol odstraňte všechny prvky, které by se mohly při převozu uvolnit. Pumpičky, lahve, brašny s nářadím nebo světla. Cyklistické brašny patří do kufru. Ten, kdo své kolo převáží pravidelně, by jej měl vybavit odrazkami, díky nimž si ušetří neustálé sundávání světel.