Kuny navštěvují motorové prostory aut za chladnějších nocí, protože je láká zbytkové teplo motoru. Kdyby se přišly jenom ohřát, nikomu by pravděpodobně nevadily. Kromě noclehu tam ale bohužel i hodují. Kuny jsou velmi chytrá a vlezlá zvířátka. Dokáží se protáhnout i skulinou velkou jen několik málo centimetrů. Jakmile se kuna ve vašem autě zabydlí, nezůstane po ní kámen na kameni. Chutnají jim zejména hadičky, izolace, kabely elektroinstalace, gumová těsnění, protihlukové výplně a manžety všeho druhu. To zadělává na pořádný problém. Navíc se na místo činu vrací opakovaně. Pach kuny v motorovém prostoru vycítí další kuny, které tak považují úkryt za bezpečný a vhodný k noclehu. Snadno se vám může stát, že ráno přijdete k autu a místo zvuku motoru se rozsvítí kontrolky. Pokud kuna překousla něco důležitého, za opravy zaplatíte i desítky tisíc korun.

Jak poznám, že auto napadla kuna?

Auto většinou nejde po zásahu kuny ani nastartovat. Pokud se Vám to přece jen podaří, svítí na palubním displeji nejčastěji oranžová kontrolka motoru. Oblíbenou pochoutkou kun je na příklad čidlo DPF filtru. Tento díl prý servis mění jak na běžícím pásu. Pokud se s autem rozjedete, velmi pravděpodobně po pár kilometrech spadne do nouzového režimu a dovolí Vám dojet do nejbližšího servisu jen minimální rychlostí.

Jak s nimi bojovat?

Předně je nutné říct, že kuna je chráněným živočichem. Rovnou tak zapomeňte na nějaké pasti, nástrahy a jedy, pomocí kterých byste ji chtěli likvidovat. Jediným legálním řešením, jak se zbavit kuny, je odradit ji od návštěv auta. Volba tak padne na různé spreje proti kunám, akustické či ultrazvukové rušičky nebo zářivky s pohybovým čidlem. Pro maximální účinnost je třeba dodržet pár pravidel. Nejprve motor umyjte mýdlem nebo jiným čistícím prostředkem. Je důležité odstranit veškeré pachové stopy po předchozích návštěvnících.

Rušičky
Existují dvě varianty rušiček, které se od sebe liší frekvencí zvuku. Akustické rušičky vydávají tóny, které jsou slyšitelné i pro člověka. V ideálním případě je umisťujeme poblíž motoru auta, kde je co nejvíce plastů (pomáhají odrážet zvuk). Ultrazvukové rušičky vysílají vlny, které slyší pouze zvířata. Perfektním místem pro jejich umístění je vrchol motorového prostoru nad nádobou na kapalinu ostřikovačů.

Pachové odpuzovače
Kromě rušiček existují pachové odpuzovače ve spreji. Pokud si zvolíte sprej, musíte motor postříkat roztokem, který kunám zapáchá. Aby fungoval, používejte sprej dvakrát měsíčně. Pořizovací cena sprejů se pohybuje okolo sta korun.

Přírodní nepřátelé
Pokud si s někým kuna skutečně nerozumí, jsou to psi a kočky. Parkujete-li na zahradě, na které zároveň nocuje váš pes, máte téměř vyhráno. Obzvlášť pokud váš pes funguje jako klasický „hlídač“. Nejlepší jsou menší ostrá plemena jako třeba teriéři.

Babské rady
Mezi nejčastější doporučované odpuzovače patří například lidské vlasy či kočičí nebo psí chlupy. Ideálně zabalte větší chomáč do silonové punčochy a tu nastražte v motorovém prostoru, ovšem raději v dostatečné vzdálenosti od horkých částí motoru, aby nehrozilo jejich vzplanutí. Dále se doporučuje například deka, na které spí pes nebo kočka, umístěná pod motorový prostor. Na řidičských fórech se také často dočtete o tygřích exkrementech, vonném oleji, octu, Savu či petroleji.