Zapřáhnout a jet. Zní to jednoduše a lákavě, zvláště pokud si představíme nějaký ohromný obytný přívěs, ve kterém najdeme vše od postele po koupelnu. Ale tak jednoduché to není. Že je potřeba tažné zařízení je jasné, ale s běžným řidičským průkazem skupiny B je potřeba dávat pozor i na hmotnosti.

Takový řidičák má totiž omezení nejen na osobní automobily (a malé skútry), ale i na celkovou hmotnost do 3500 kg. Ta se týká i celé soupravy. Velké obytné přívěsy nejsou tak těžké, mají okolo 2000 kg, musíte ale počítat s tím, že aby bylo možné takový přívěs bezpečně utáhnout, nebude vám stačit nějaké malé auto s hmotností 900 kg. Spíše bude potřeba silnější stroj, jehož váha může být klidně i 1600 kg. A už jste přes limit.

V půjčovnách toto většinou kontrolují – vypočítají hmotnost celkové soupravy a pokud nemáte odpovídající řidičák, přívěs vám nepůjčí. To je ta lepší možnost, pokud by na to přišli například při silniční kontrole v zahraničí, byl by to velký problém.

Hlídání hmotnosti ale platí i pro další případy, například pro tažení auta na autopřepravníku – samotný přepravník můžete za auto připojit bez problému, ale jakmile na něj naložíte auto, můžete se snadno dostat přes limit.

Jak takovou situaci vyřešit? Není nutné si zařizovat drahý řidičský průkaz na nákladní auto. Ten by byl i zbytečný, stále řídíte osobní auto. Stačí si rozšířit řidičské oprávnění B na skupinu B96. Takové rozšíření je levné a zkoušky se skládají jen z jízdy. Pak můžete řídit jízdní soupravu, jejíž hmotnost je maximálně 4250 kg. Pokud by vám ale i to bylo málo a přepravě těžších nákladů se chcete věnovat více, přijde na řadu skupina B+E, na kterou je již ale potřeba skládat i zkoušku z pravidel.

Tohoto omezení na 3500 kg jsou si však výrobci vědomi a tak se často setkáme s obytnými vozy a přívěsy, které se do tohoto limitu s klidnem vejdou. Pokud si ale budete chtít dopřát luxus se vším všudy, bude se minimálně rozšíření na skupinu B96 hodit.