Tento elektrický „miník“ je na první pohled stejný, jako ten klasický se spalovacím motorem. Odlišují ho pouze detaily. Jedná se o malé vozítko, se kterým je parkování radost. Auto nemá na délku ani 4 metry. Vpředu zaujmou tradičně kulatá světla a oválná maska. Čelní okno je nízké a téměř kolmé, což je rovněž prvek, který se s tímto modelem pojí dlouhé roky. Hezkým detailem jsou také zadní svítilny, které připomínají britskou vlajku.

Interiér taktéž navazuje na tradici, ovšem v moderním pojetí. Jsou zde dva displeje. První je přímo před řidičem - ukazuje rychlost, stav baterie a další hodnoty. Druhý displej (infotainment) je uprostřed palubní desky a pochází z BMW. Díky tomu se s ním pracuje hezky a celkově se ergonomii uvnitř nedá moc co vytknout. Potěší skvělá sedadla s možností prodloužení sedáku a také příjemné materiály. S prostorností vpředu problém nemám, vzadu je to horší. Jedná se zkrátka o auto pro dva dospělé a dozadu se vměstnají pouze méně vzrostlí jedinci. Kufr díky baterii pojme sice jen 211 litrů, ale jakmile sklopíte zadní sedadla, dostanete 731 litrů, což je více, než nabídne Škoda Superb.

Jízda je velice hravá, zábavná a tichá. Díky nízké hmotnosti (1365 kg), silnému elektromotoru (135 kW / 270 Nm) a kolům v rozích karoserie jde o takovou motokáru. Zrychlení na 100 km/h zabere jen 7,3 vteřin. Podvozek je tuhý, ale překvapivě pohodlný a to i přes 17 palcové ráfky. Díky baterii pod zadními sedadly má nízké těžiště a lepší rozložení hmotnosti, což pomáhá v zatáčkách. Stabilita vozu je dobrá a směr mění velmi ochotně.

Má nějaké minusy? Ano, není to všestranné auto pro každého. Díky tomu, že jde o malé vozítko, tak je zde i malá baterie, která má využitelnou kapacitu jen 28,9 kWh. Při ideální teplotě kolem 15 – 25 °C a lehké noze umí jezdit za 13 – 15 kWh, což znamená dojezd cca 200 km. Jakmile však na plyn budete více šlapat nebo spadne teplota pod bod mrazu, dojezd se bude výrazně snižovat. Nabíjet se umí výkonem až 50 kW, díky čemuž se vůz dobije do půl hodiny. Na slabší 11 kW nabíječce to zabere cca 2,5 hod.

Jedná se tedy o skvělého společníka do města pro někoho, kdo s vozem bude jezdit kratší trasy, potrpí si na styl a zároveň má možnost nabíjet doma či v práci. Pak to dává perfektní smysl a Mini Cooper SE mohu s klidným svědomím doporučit.