Stejně jako mobilní telefon nebo notebook i interiér vozu může být přenašečem koronaviru. Jestliže někdo pozitivně testovaný seděl ve Vašem voze, je nutné interiér pořádně vyčistit. Výzkumy uvádějí, že koronavirus přenesený kapičkami při kýchnutí či zakašlání dokáže na pevném povrchu vydržet značně dlouho dobu. Plast, kterým je z velké většiny tvořen interiér automobilů, je jeden z nejlepších udržovatelů viru. Přežít umí až po dobu 48 hodin.

Domácí samo dezinfikování je překvapivě jednoduché. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí totiž roztoky s více jak 70% obsahem alkoholu koronavirus efektivně ničí. Konkrétně se mluví o Isopropylalkoholu neboli Isopropanolu. Lze s ním bez poškození vyčistit a dezinfikovat většinu povrchů v interiérech automobilů. Isopropanol se ostatně používá také v lékařských zařízeních jako sterilizační přípravek. Vhodnost potvrzují i experti ze Škody Auto a doporučují roztok kombinovat s mikro vláknovým hadříkem.

Určitě ale k desinfekci nepoužívejte čističe obsahující čpavek. Stejně tak pozor na příliš intenzivní čištění alkoholem, které může poškodit barvu materiálu. Jednoduše nedrhněte sedadla a další kožené části příliš intenzivně. Zaměřte se zejména na místa, která používáte nejčastěji. Volant, ovládací páčky pod volantem, obrazovka infotainmentu, madla dveří, ovládání oken, řadící páka, nastavení sedadel nebo rám dveří apod.

Podstatně lepší je odborné použití dezinfekce ozónem. Ten spolehlivě ničí viry, plísně a bakterie. Princip spočívá ve vazbě virů a bakterií na takzvaný aktivní kyslík. Škodlivé látky se tím zničí, zatímco plyn se následně během několika minut rozpadne na čistý kyslík. Proceduru nabízí většina autoservisů za ceny od 300 korun.

Čištění ozónem používáme i my v Drivetu. Každý nový vůz je před předáním důkladně desinfikován, ošetřen a při předání používáme ochranné pomůcky.