Řidič i cestující vidí většinu času auto zevnitř. Je tedy potřeba interiéru věnovat náležitou péči, ať se všichni cítí dobře.

Umyté auto není dobré jen kvůli laku, kterému dlouhotrvající špína nedělá dobře, ale i kvůli tomu, že je to vaše vizitka. Vždy mnohem lépe působí, když přijedete v krásně umytém autě, i když to není třeba poslední model prémiové značky. To samé ale platí i o interiéru. V něm navíc trávíte většinu času, takže je důležité, aby se vám v něm dobře žilo. Možná není na první pohled vidět zvenčí, ale zde jde i o váš dobrý pocit. A pokud občas někoho vezete, určitě nechcete uklízet kila nepořádku ze sedačky, aby si měl kam sednout.

To je tedy první věc – všichni to známe, dáme si cestou nějakou tyčinku, vypijeme pití a kam potom s obaly. Někdo má v autě pytel, do kterého odpadky dává a pak ho jednou za čas celý vyhodí, častější situace však je, že takové věci končí ve dveřích, případně za sedačkami. Praktický zvyk je tento nepořádek uklidit při každém vystupování z auta. Díky tomu se nenahromadí.

Odpadky jsou tedy pryč a v autě žádný velký nepořádek není. Toho malého je ale pořád plno. Například koberečky je potřeba jednou za čas důkladně vyčistit mokrým čištěním. I když se z nich vyklepáním dostane hodně nečistot, až mokré čištění se dostane do hloubky a budou zase jako nové. Někdo má v autě gumové koberce, ty jsou na údržbu snazší, zase ale v interiéru nenavodí tak příjemnou atmosféru, jako koberce textilní.

Pořádné luxování alespoň jednou za měsíc interiéru hodně pomůže – koberečky stačí vyklepat, ale pod koberečky to jinak, než vysavačem nejde. Také je potřeba vysát kufr a sedačky. Zde však pozor na velký tlak a ostré hrany – zvláště u starších sedaček není problém poškodit jejich čalounění a to by byla určitě škoda.

Pokud máte na vysavač nástavec se štětinami, který je šetrný k povrchu, nastává právě jeho chvíle. Takovým nástavcem můžete vysát prach z palubní desky, výdechů ventilace a například odkládacích kapes ve dveřích. V případě, že takový nástavec nemáte, na čištění výdechů můžete použít i klasické vatové tyčinky.

Dále vám pomůže mikrovláknový hadřík, který povrchy ještě finálně dočistí. Pokud si chcete usnadnit práci a navíc mít interiérové plasty jako nové, existují na ně speciální přípravky. Ty je impregnují, takže získají původní barvu, zabrání jejich vysušení, takže nepopraskají a v neposlední řadě mají antistatické účinky, takže se na nich usazuje méně prachu. A když už se usadí, jde lépe odstranit. Pozor však dejte na různé spreje, které plastům dodají lesklý vzhled – budou se pak odrážet ve sklech a sprej je problém dostat z oken, na které se dostane. Ideální je přípravek v lahvičce, který nanesete pomocí hadru.

Poslední část očisty je něco, co plno lidí nemá vůbec rádo. Čištění skel zevnitř. Přitom se nejedná o žádnou náročnou činnost, pokud však máte správné nástroje. Tím hlavním je speciální mikrovláknový hadr na čištění skel. Pak už stačí jen čistící přípravek (ale stačí i letní směs do ostřikovačů) a po pár tazích máte skla jako nová.

Jednou za čas je dobré dát auto do péče profesionálů, kteří provedou důkladné čištění pomocí speciálního vysavače a přípravků. Vyčistí tak nejen sedačky, ale i podlahy a strop. A auto je pak doslova jako nové a vy se po každém nasednutí ocitnete v krásném a čistém prostředí.