Pokud si myslíte, že v Česku máme přísné tresty za překročení maximální rychlosti, raději se velkým obloukem vyhýbejte sousednímu Rakousku. Nejen, že zde vláda minulý rok zdvojnásobila maximální pokuty za rychlou jízdu (z 2180 € na 5000 €), ale nově za to ještě chce zabavovat auta.

Ministryně dopravy Leonore Gewesslerová navrhuje, že by se za extrémně rychlou jízdu měly kromě řidičských průkazů zabavovat také automobily. Podle jejích slov se z takového auta stává zbraň, která ohrožuje lidské životy. Případy, kdy kvůli notoricky neukázněným řidičům umírají na silnicích lidé, podle ní dokládají, že současné tresty nestačí.

Ministrině navrhuje třístupňového řízení. Pokud řidič překročí rychlost o 60 km/h v obci nebo o více než 70 kilometrů v hodině mimo obec, přišel by dočasně nejen o řidičský průkaz, ale na dva týdny i o auto. Během této doby policie viníka přezkoumá. Pokud už se v minulosti šofér dopustil přestupku překročení rychlosti, nebo pokud bude první přestupek obzvláště závažný - překročení rychlosti o více než 80 km/h v obci, nebo o 90 mimo ni - majitel o automobil přijde definitivně a vůz poputuje do dražby. Gewesslerová ale upozornila, že zabavení automobilu a jeho prodej je krajním řešením a týká se ojedinělých případů.

Proti novému přísnému návrhu už se v Rakousku ohradili autokluby. Mohlo by to podle nich vést k nepřiměřeným trestům. Nikdo totiž nezohledňuje cenu zabaveného auta. Trest a finanční pokuta je pro všechny řidiče sice stejná, ale každé auto má jinou hodnotu. Proto ten, komu bude zabaveno vozidlo za 1 tisíc euro, zaplatí ve skutečnosti mnohem méně než ten, kdo musí odevzdat auto za 100 tisíc euro.

Podle Die Presse by nové postihy mohly začít platit od poloviny příštího roku. Připomeňme, že osobní automobily mohou v Rakousku jezdit v obci padesátikilometrovou rychlostí, mimo obec pak rychlostí 100 km/h a na dálnici 130 km/h.