Podle novely zákona o provozu na pozemních komunikacích budou řidiči při předjíždění cyklistů muset dodržet odstup 1,5 metru, resp. 1,0 metru v místech, kde je nejvyšší povolená rychlost 30 kilometrů za hodinu.

Cyklisté se již delší dobu cítí oprávněně ohroženi, když je v nedostatečné vzdálenosti míjí rychleji jedoucí auto. I když nedojde přímo ke kontaktu, poryv aerodynamického víru vytvořeného autem by mohlo způsobit, že cyklista spadne z kola a zraní se.

Zákon nepřináší řidiči novou povinnost, jen konkretizuje odstup, který by měl již dnes být dodržován. Podobná úprava platí v Německu, ve Francii nebo ve Španělsku. Policie, která by měla toto nařízení kontrolovat přitom s návrhem nesouhlasila a uvedla, že jí připadá jen těžko vymahatelné. Navrhovatelé zákona počítají s možností kontrolovat odstup podle kamerového záznamu. Policie ale tvrdí, že měření vzdálenosti v těchto podmínkách je nesnadné a řadě případů doslova nemožné.

Někteří poslanci ostatně mají pochyby, jestli sněmovnou schválená novela přinese kýženou zvýšenou bezpečnost. Pokud ale změnu schválí Senát a následně podepíše prezident, měla by platit od července.