Pohonné hmoty v ČR od invaze Ruska na Ukrajinu v minulém týdnu zdražují nebývale rychle, denně v rozsahu kolem 30 až 40 haléřů. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 44 korun, litr nafty se pohybuje kolem 46 korun. Některé čerpací stanice mění cenovku dokonce i několikrát denně. Nejdražší benzin je v Libereckém kraji, litr tam stojí průměrně 45,70 koruny. Nejlevnější je v Jihočeském kraji, kde stojí 43,58 Kč. Nejdražší nafta je v Pardubickém kraji, kde litr stojí v průměru 48,08 Kč. Jde o jediný kraj, kde litr nafty překonal v průměru hranici 48 korun. Nejlevnější nafta je naopak v Jihočeském kraji, kde stojí 46,83 koruny. Zatím druhý nejvyšší nárůst cen od začátku ruské invaze 24. února zaznamenaly pohonné hmoty v ČR z 3. na 4. března. Benzin tehdy zdražil o 1,18 koruny za litr na 41,58 Kč, nafta zdražila o 1,93 koruny za litr na 42,32 Kč.

Cena ropy je poblíž maxima z roku 2008 a její růst odpovídá růstu cen na komoditní burze v Rotterdamu. Právě ta ovlivňuje cenu pohonných hmot v Česku, od polovina února tam vzrostla cena o více než 11 korun. Podle odborníků ale někteří prodejci zdražili zbytečně rychle, aktuální burza jejich ceny dohání, případně dokonce převyšuje. Podle Správy hmotných rezerv je ale situace se zásobováním v normálu.

Vyzvali jsme všechny distributory a prodejce, aby vysvětlovali cenovou politiku, aby přistupovali k růstu cen velmi uvážlivě, protože byli bychom velmi neradi, aby ta současná situace byla zneužita některými distributory k neobjektivnímu navyšování jejich marží.
Pavel Švagr, předseda Správy hmotných rezerv ČR

Motoristé v ČR musí počítat s tím, že ceny pohonných hmot budou dramaticky růst i v příštích dnech či týdnech. Situací se proto začala zabývat i česká vláda, která zvažuje několik možností: snížit DPH nebo spotřební daň či zastropovat ceny. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela už ale předem sdělil, že se stanovením cenového stropu nesouhlasí. Podle něj je ropy je na světových trzích dostatek a vliv na růst cen pohonných hmot v České republice má kromě ruské agrese také oslabování koruny a snaha předzásobit se ze strany spotřebitelů.