Ceny nových aut na českém trhu vzrostly v 1. čtvrtletí proti poslednímu kvartálu loňského roku v průměru o 0,8 procenta. Za nárůstem stojí plošné zdražování u značek Volkswagen, Škoda a Mercedes-Benz. Výrazné zdražení je vidět zejména u aut v nejvyšších výbavách. Cenovky vrcholných variant jsou vyšší o 1,1 procenta, základní výbavy jen o 0,7 procenta.

"Cenový index ovlivnila i rozrůstající se nabídka plug-in hybridů. Tento typ vozidel pomáhá automobilkám snižovat celkové emise, jejich výroba s sebou ovšem nese vyšší náklady. Největší zdražování zaznamenal segment střední třídy, jehož ceny vzrostly v průměru o 1,9 procenta."
Vedoucí partner EY Petr Knap.

Víc z peněženky musí vytáhnout zejména zákazníci, kteří chtějí auto od mladoboleslavské značky. Dražší jsou Octavia, Karoq i Superb. Za vyšší ceny se prodávají i sesterské Volkswageny. Například Passat se zdražil ve všech motorizacích v průměru o více než 16 000 Kč.

Trend zvyšování cen u základních i vyšších výbav je dlouhodobý. Analytici snižování cen ani neočekávají. Nároky na automobilky v oblastech bezpečnosti či ekologie jsou totiž stále vyšší a tento tlak bude negativně ovlivňovat konečné spotřebitelské ceny i v budoucnu. Vyšší pořizovací ceny tak nahrávají alternativním způsobům pořízení auta mezi které patří flexibilní pronájem. Nemusíte totiž utratit všechny úspory, zadlužovat se či vázat na nesmyslně dlouhou dobu. S flexibilním operativním leasingem od Driveta můžete auto kdykoliv vyměnit nebo vrátit.