Nová Škoda Superb Combi nejlepším autem střední třídy na trhu?

Na první pohled zaujme design, který fantasticky kombinuje líbivé a ostře řezané hrany se znamenitou aerodynamikou. Přední LED světlomety dávají vozu jedinečný výraz. Zadní část působí proti předchůdci o trochu více minimalisticky, což mají na svědomí především menší LED světlomety, které stále drží tradici v podobě světelného podpisu ve tvaru písmena C.

Veliká změna se odehrála uvnitř, kde se kompletně přepracovala celá koncepce a uspořádání palubní desky. Nově je veliký infotainment nad výdechy klimatizace. Nechybí ani krásné dekory a detaily. Celkově se dá říci, že interiér působí až prémiovým dojmem. Velikou pochvalu si zaslouží rovněž kruhové ovladače pod výdechy ventilace, skrze které si můžete ovládat teplotu, intenzitu větráku, hlasitost rádia, volič jízdních režimů, vyhřívání či klimatizování sedadel a případně i další funkce.

Tento kousek je ve vrcholném provedení Laurin a Klement, se kterým se pojí i famózní přední sedadla, která nabízí elektrické ovládání s pamětí, masážní funkci, klimatizování a možnost prodloužit si sedák. Velikou pochvalu si rovněž zaslouží prostor v kabině a velkorysý prostor v kufru – 690 litrů.

Jízda je proti předchůdci na nerovnostech komfortnější, v zatáčkách stabilnější a při rychlejší jízdě díky dvojitým oknům i tišší. Zjednodušeně řečeno by se dalo říct, že jezdí podobně, ale ve všem je o nějakých 20 % lepší. Je zde volič jízdních režimů, který upravuje charakteristiku vozu podle vašich představ, například sportovní režim přitvrdí podvozek, více ztuha jde i řízení a zlepší se odezva na plynový pedál. Nechybí ani individuální režim, kde si tyto věci můžete navolit dle svých preferencí.

Pod kapotou se ukrývá silný diesel o výkonu 142 kW, který vozu propůjčuje velmi dobrou pružnost a dynamiku. Nechybí ani automatická převodovka a pohon všech kol, díky čemuž se není třeba bát ani zasněžených cest.

Nový Superb to dokázal. Jde o mimořádně povedeného univerzála, který je reprezentativním parťákem v pracovním životě, ale zároveň pojme hravě odveze celou rodinu na dovolenou k moři či na hory do Alp. Na poměry dnešních aut se stále velice intuitivně ovládá a potěší také svým vzhledem, výbavou, prostorností, úsporností a jízdními vlastnostmi.