Tip na výlet: Nejzajímavější muzea a sbírky s automobilovou tématikou

Poslední dva týdny letošních prázdnin si můžete zpříjemnit výletem po českých muzeích. Vybrali jsme pro Vás nejzajímavější města a místa, kam se můžete vypravit s celou rodinou a uvidíte zásadní automobily české i světové historie.

Muzeum veteránů Nová Bystřice
Vídeňská 136, Nová Bystřice, 378 33

Muzeum v Nové Bystřici je prvním a největším muzeem amerických automobilů v Čechách. Málokteré prostory se hodí k procházce historií tak, jako stará, opuštěná textilní továrna. Muzeum v Nové Bystřici vám nabídne cestu časem, retrospektivní pohled do minulosti se snahou zachytit ten obrovský skok, které automobilové odvětví za posledních sto let udělalo. Vnímejte atmosféru s vůní prachu a benzínu, šotolinových cest a stále divokého západu. Nechte se vtáhnout do večerní atmosféry před svítícím Manhattanem let padesátých. Buďte součástí hippie doby let sedmdesátých…


Škoda Muzeum Mladá Boleslav
tř. Václava Klementa 294, 29301 Mladá Boleslav

Sbírka ŠKODA Muzea nyní čítá zhruba 340 položek, mezi nimiž převažují osobní vozy sériové výroby, závodní speciály a prototypy, několik desítek motorů, čtyři motocykly a jedno kolo. Nejstarším exponátem je právě kolo SLAVIA z roku 1899, nechybí první automobil VOITURETTE nebo filmový hrdina „Ferat“. Součástí sbírky je i 24-členná flotila vozů, která se pravidelně účastní automobilových výstav (např. Techno-Classica Essen) a veteránských rallye (např. Sachsen Classic, Kitzbüheler Alpen Rally, Silvretta Classic nebo Oldtimer Bohemia Rally). Veřejnosti přístupný je depozitář prototypů a sportovních vozů v prostorách bývalé slévárny. Sbírka ŠKODA Muzea je pravidelně doplňována o další exponáty. Do sbírky jsou zařazovány jak prototypy a nové vozy značky, aby byla zachycena vývojová posloupnost, tak i vozy odkoupené od soukromých majitelů.


Technické muzeum Tatra
Záhumenní 367/1, Kopřivnice, 742 21

Disponuje nejcelistvější sbírkou vozů Tatra. Najdete zde více než 60 exponátů, mezi nimiž jsou osobní i nákladní automobily. Uvidíte také nejrůznější podvozky, motory, modely, dobové fotografie a mnoho dalších. V prostorách se nacházejí videoboxy, které vás obohatí o množství zajímavých informací. Současnou expozici Technického muzea TATRA v Kopřivnici tvoří typologicky ucelená sbírka převážně osobních automobilů, kterými se automobilka TATRA zapsala do světových dějin automobilismu 20. století. Expozice se skládá z několika částí, které jsou časově a tematicky ohraničené.

Retroautomuzeum Strnadice
Strnadice 27, 257 53 Vrchotovy Janovice

RETROAUTOMUZEUM, které přivítalo první návštěvníky 18. dubna 2015, připomíná pamětníkům vozy, které je provázely jejich životy, i ty, o nichž pouze snili. Těm později narozeným pak dává na okamžik zakusit, jaký byl motoristický život jejich rodičů či prarodičů. Základ nejrozsáhlejší takto tematicky zaměřené sbírky v České republice tvoří vozidla vyráběná ve státech bývalé RVHP (Rada Vzájemné Hospodářské Pomoci). Mezi téměř dvěma sty vystavovaných vozů si snad každý najde automobil, k němuž ho váží vzpomínky, případně typ, který ho zaujme často až neuvěřitelně krkolomným technickým řešením.


JK Classics Muzeum Lužná u Rakovníka
Stará správa 72, 270 51 Lužná (v lesích vedle obce Lužná)

Pokud jste fanoušky americké automobilové historie, tak si pečlivě zaznamenejte muzeum amerických automobilů JK Classics. Nachází se v obci Lužná u Rakovníka. Muzeum se rozkládá celkem ve 3 halách a jedna je určena speciálně pro vozy označované jako “muscle cars”, tudíž zde najdete Ford Mustang, Dodge Challenger, Chevrolet Corvette a mnoho dalších. Výlet do tohoto muzea je vhodný pro celou rodinu, jelikož pro malé děti jsou připravena odrážedla a dětský koutek ve starém školním autobusu.


Veterán arena Olomouc
Sladovní 103/3, 779 00 Olomouc

Veteran Arena není jen o rozsáhlé sbírce prvorepublikových automobilů. Srdcem sbírky jsou automobily československé výroby, zejména Tatra, Praga, Aero, Škoda, Jawa a Walter. Najdete zde také největší ucelenou sbírku prostějovské značky Wikov a vozů „Z“ vyrobených ve Zbrojovce Brno (Zetka). Milovníci historických motocyklů se mohou těšit na značky Jawa, Praga, ČZ, Breitfeld & Daněk, Čechie-Böhmerland a Indian. Ze zahraničních motocyklů návštěvníci nově uvidí na čtyři desítky anglických podrámových strojů v původním stavu.