Když zimní pneu nestačí, pomohou řetězy. Jak vybrat nejvhodnější?

Sněhové řetězy se vyrábějí v několika velikostech, které odpovídají rozměrům pneumatiky. Proto je nutné znát přesný rozměr zimního obutí. Šířku, profil a průměr vyčtete z označení na bočnici. Například u pneumatiky s označením R15 195/65 znamenají jednotlivé hodnoty následující:

  • R15 – průměr, 195 – šířka, 65 – výška (hodnota je v procentech v poměru k šířce).

Na trhu je k dostání několik druhů zimních řetězů. Jak je rozlišit a vybrat ty nejvhodnější?

Tekuté řetězy

Ocelové řetězy jsou v tomto případě nahrazeny chemií. Hmota se na pneumatiku nanese sprejem, přilne k dezénu a po kontaktu s vodou ztvrdne. Jedná se ale o krátkodobé řešení, protože postřik se po několika stovkách metrů z pneumatiky ojede a je třeba ho provést znovu. Tekuté řetězy jsou tak vhodné jen pro vyjetí ze zasněženého parkoviště či pro velmi krátké jízdy.

Textilní řetězy

Mají také krátkou životnost. Oproti kovovým řetězům jsou ale lehčí, méně hlučné a především skladné. Všeobecně se doporučují spíše jako nouzové řešení.

Kovové řetězy

Jsou nejznámější, nejspolehlivější a také nejodolnější. Jejich nevýhodou může být složitější nasazování. I přesto zůstávají nejúčinnějším způsobem, jak se vyhrabat z hlubokého sněhu nebo i bláta a zvládnout bezpečně jízdu na sněhu i ledu. Koupit můžete ale několik druhů:

  • Řetězy se šikmou stopou - Silnou stránkou šikmostopých sněhových řetězů je pokrytí celého povrchu pneumatiky, krátká brzdná dráha a vysoká přilnavost. Snadněji se nasazují, ale patří jednoznačně k nejdražším typům, protože jsou vyrobeny z kvalitních materiálů.
  • Řetězy s příčkami - Na běhounu pneumatiky se tyto řetězy kříží tak, že zanechávají stopu písmene X nebo H. Jsou velmi přilnavé, pohyblivé a zachovávají si stabilitu při brzdění.
  • Žebříčkové řetězy - Tento typ se skládá z rovnoběžných řetězů rozložených na pneumatice. Jde o jednoduchou konstrukci, která se uchycuje háčky. Oblíbené jsou pro svou nižší cenu. Hodí se však pouze pro jízdu na menší vrstvě sněhu.

Postup nasazení

Řetězy nasazujte primárně na hnanou nápravu. Pamatujte na to, že řetězy nasazené na letní pneumatiky ve sněhu nepomohou. Základem je mít kvalitní zimní přezutí a tam kde nestačí, přicházejí na řadu řetězy. Montáž si v klidu vyzkoušejte doma na suchu, zejména pokud to děláte vůbec poprvé. Většinou se to totiž na prvních pár pokus nepovede. Navíc špatné upevnění může velmi vážně poškodit vozidlo.

Dopravní značka

Použití může přikázat dopravní značka „Sněhové řetězy“, která dovoluje další jízdu jen vozidlům s nasazenými sněhovými řetězy na poháněné nápravě, případně vozidlům s pneumatikami s hroty. Připomínáme, že se sněhovými řetězy se smí jet maximálně rychlostí 50 km/h.