Jak nastartovat auto s vybitým klíčkem? A co když klíček ztratím?

Druhým problémem jsou nové tzv. Kessy klíčky, tedy ovladače, které umožňují bezklíčové startování. Dříve baterky v klíčích vydržely dlouhá léta. Nyní je interval výměny zhruba dva roky.

Jak vyměnit baterku?

Plochá baterie stojí cca 40 Kč a výměna je relativně jednoduchá. Aby byla kompatibilní, zkontrolujte si typové číslo vyražené na jejím obalu. Na YT najdete mnoho tutoriálů s návodem jak vyměnit baterii v konkrétním klíčku podle značky i modelu. Nejčastěji stačí ze strany lehce zapáčit a krytka na klíčku odskočí. Následně se baterie vyjme a vloží nová. Krytka se zpět zatlačí prsty. To znamená, že jediné nářadí, které k výměně potřebujete je nějaký šroubovák nebo nůž.

Vybité bezklíčové ovládání

Bezklíčové odemykání funguje jednoduše. Klíček neustále vysílá rádiový signál, auto ho přijme, dekóduje, a buď odemkne nebo nastartuje. Tím ale vysílač neustále spotřebovává energii na nepřetržité sdílení signálu. V tom se liší od dálkového ovládání, které se aktivovalo výhradně stisknutím tlačítka. Auto se naštěstí vždycky samo připomene nápisem na budících. Když ale budete varování na palubní desce ignorovat, jednoho dne auto jednoduše neodemknete.

Jak postupovat dál?

Nutné je z ovladače vydolovat improvizovaný klíček ve formě kovové planžety. Každý klíček používá trochu jiný systém. Určitě se Vám to už někdy, když jste si s klíčkem hráli, nevědomky povedlo. Pokud ne, doporučujeme si to vyzkoušet. Abyste se dostali do vozu, musíte obvykle vyloupnout krytku zámku v klice. Nebojte si použít i větší sílu. Napoprvé to většinou nevyjde. Po odloupnutí krytky se objeví zámek, do kterého vložíte planžetu, kterou otočíte a auto se odemknete.

Jak s tím nastartovat?

Každý výrobce dokonce i model používá jiný postup. Někde se klíček přikládá na startovací tlačítko, jinde na skryté místo pod volantem a při důkladném hledání objevíte i dokonale schovanou odkládací plochu v loketní opěrce či v držácích nápojů. Nejsnadnější je postupovat v souladu s pokyny výrobce vozu. Nastudujte si proto ovládací manuál.
Naštěstí s Drivetem nejste nikdy sami, takže v případě problémů nám stačí zavolat na zákaznickou linku a vždy se vám na dálku pokusíme poradit. Jeden rychlý tip: U modelů mladoboleslavské Škodovky stačí přiložit klíček zadní stranou ke startovacímu tlačítku. Auto ho ihned rozpozná a nastartuje.

Náhradní klíč?

K autu z Driveta dostanete vždy jen jeden klíč. Další uživatelský je možné přidělat na přání a náklady zákazníka. V případě ztráty klíčku klientovi poskytneme rezervní klíč na nezbytně nutnou dobu. Náhradu za ztracený klíč vám vyhotoví v autorizovaném servisu. Trvá to zhruba měsíc.