Ford Puma - nejlépe jezdící crossover na trhu?

Design je přesně takový, jaký by u crossoverů měl být – je hravý, veselý a dává najevo, že se jedná o auto, které bude zábava řídit. Přední světlomety a maska připomínají vysmátý obličej. Boční pohled odhalí subtilnější zadní část a výrazné blatníky, které dodávají pocit robustnosti.

Vzadu je potřeba vyzdvihnout decentní spoiler a také hezky tvarovaná LED světla, mezi kterými je logo a nápis Puma. Daní za sympatický vzhled je o něco horší výhled dozadu, což ale při parkování vynahradí kamera.

To, že se jedná o verzi po modernizaci, poznáte především uvnitř, kde najdeme zcela nový dvouramenný volant a kompletně přepracovanou palubní desku s novým infotainmentem SYNC 4. Pozice za volantem je příjemná a nechybí zde ani bohatá výbava, kolečko na hlasitost či dvě různá USB. Prostoru vpředu je po všech směrech dostatek, vzadu se pohodlně usadí dvě osoby měřící do 190 cm.

Třešničkou na dortu je však kufr, který je největší ve své třídě – nabízí objem 456 litrů a pod podlahou se nachází tzv „Megabox“, který se může hodit na převoz špinavých předmětů. Na dně je totiž otvor, díky čemuž se tento prostor dá pohodlně umýt hadicí a voda jednoduše odteče. Jeho objem činí 86 litrů (bez rezervy), což dá dohromady 537 litrů a to je hodnota vyšší, než nabízí o třídu větší SUV Škoda Karoq.

Ford je svými podvozky vyhlášený a Puma je jízdně jednoduše skvělá. Městské nerovnosti a výmoly žehlí s grácií, ale zároveň je velice obratná a i při ostřejší jízdě mimo město hezky stabilní. Neztratí se ani na dálnici, kde si v klidném tempu řekne cca o 6 litrů na 100 km, okresky zvládne do 5 litrů a ve městě je to kolem 6 litrů. Tato verze je s manuálem, který je fantastický – má přesné krátké dráhy a pochvalu si zaslouží také přesné řízení. Je zde sice malý motor, ale má solidní výkon 92 kW, což na takto lehké auto bohatě stačí a brzdou provozu tak určitě nebudete.

Ford Puma je nejlépe jezdící neprémiový crossover, který je na trhu. K tomu všemu skvěle vypadá, snadno se ovládá, nestojí majlant a nechybí ani opravdu veliký kufr. Takto si představujeme ideálního parťáka do města.