První cesta autem po dlouhé době. Na co si dát pozor?

A je to tu, už brzy se vydáme na výlety a na návštěvy. Možná jste ale po celou dobu nouzového stavu nikam nevyjeli a vaše auto už doslova zarůstá trávou. Co teď s ním? Nasednout a jet, nebo raději udělat nějakou přípravu?

V této chvíli je asi už zbytečné radit, jak auto připravit na delší odstávku. Ta tentokrát přišla neplánovaně a tak na přípravy moc času nebylo. Obecné rady však jsou naprosto jednoduché – vyndat baterii a dát ji domu nabít a nádrž dotankovat do plna. V případě benzínových motorů nějakým vysokooktanovým benzínem, jelikož neobsahuje složky, které při delším stání mohou poškodit systém. A v případě dieselových motorů co nejkvalitnější naftu. Pokud neplánujete auto odstavit třeba na rok, nemá cenu řešit třeba pneumatiky, na kterých by při takto dlouhém stání mohly vzniknout plošky.

Takže to jsou věci, které jste nejspíš nestihli. Ale z nich vychází rady pro opětovné uvedení do provozu. Bude potřeba nabít baterii – i pokud auto nastartuje, baterie je vybitá. A určitě nechcete, aby auto jednou nastartovalo, vy jste dojeli na dlouho očekávaný výlet a z něj se už nedostali, protože na to už baterie nestačila. Zvláště u starších aut, která nezvládají za jízdy dobíjet baterii rychle, se to může stát.

Dále pak zkontrolujte tlak v pneumatikách, určitě budou potřebovat dofouknout. Brzdy budou orezlé, to je však úplně normální jev. Postupem času se očistí brzděním. Pokud by však i po delší době ježdění byly rezavé, nebo vydávaly nepříjemné zvuky, navštivte servis, buď bude potřeba je promazat, případně vyměnit.

Do nádrže doplňte nějaké kvalitní palivo a pusťte se do očisty. Ta bude náročnější, jelikož zvláště v tomto období na auta padá plno pylu a různých dalších nečistot. Hlavní je mít čistá okna, ale kompletní a důkladné mytí autu udělá jen dobře.

Může se také stát, že po zapnutí klimatizace ucítíte nepříjemný zápach – v takovém případě ji bude potřeba vydezinfikovat, což není žádný problém a provedou to v každém servisu.

Na někoho bude také čekat překvapení v podobě hlásícího se servisu výměny oleje – ten se totiž nemění jen podle najetých kilometrů, ale i podle stáří.

První kilometry jezděte opatrně. Nikdy nevíte, zda náhodou nějakému zvířeti nezachutnalo něco, co není na první pohled vidět. Například nějaký kabel, nebo hadice. Postupně auto rozjíždějte a přidávejte otáčky, aby se vše rozpohybovalo.

Nezbývá než popřát plno šťastných kilometrů!